Harghita: UDMR câştigă 42 de primării, 472 de consilieri locali şi domină CJ

Harghita: UDMR câştigă 42 de primării, 472 de consilieri locali şi domină CJ

Add comments


Miercurea Ciuc, 4 iun /Rompres/- Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a reuşit să câştige în Harghita, din primul tur, fotoliile de primar din 42 de primării, potrivit rezultatelor finale, transmite corespondentul ROMPRES.

Datele finale oferite de Biroul Electoral Judeţean arată că UDMR a fost favorita alegerilor din 1 iunie, chiar dacă în bătălia electorală s-a înscris şi cea de-a doua formaţiune a comunităţii maghiare, Partidul Civic Maghiar.

La întrecerea pentru primari, Uniunea a reuşit să obţină 42 de funcţii din primul tur, din totalul de 67 de primării existente în judeţ. Printre acestea se numără şi fotoliile de primar din cele mai importante oraşe ale judeţului, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. În plus, în turul doi alţi zece reprezentanţi ai UDMR se bat pentru un mandat de primar.

Partidul Civic Maghiar nu a câştigat, din primul tur, decât cinci posturi de primar, în vreme ce PSD şi PDL au reuşit să obţină câte un singur mandat. În Harghita există şi doi independenţi care au câştigat din primul tur.

UDMR domină şi consiliile locale din Harghita, la scrutinul din 1 iunie obţinând 472 de mandate. PCM are în judeţ 222 de consilieri locali, PSD a câştigat 36 de mandate, câte 34 au revenit PD-L şi candidaţilor independenţi, 18 – PNL, 6 – PNG-CD, 5 a câştigat Partida Romilor, 4 – PRM, câte doi consilieri vor avea Partidul Conservator şi Partidul Verde şi câte un singur mandat au reuşit să obţină Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale. Partidul Naţional Democrat Creştin şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat.

Bătălia pentru şefia Consiliului Judeţean Harghita a fost câştigată detaşat de candidatul UDMR, Borboly Csaba, care a primit 53,8 la sută din voturi, urmat de Szasz Jeno, de la PCM, cu 33,08 procente.

Şi Consiliul Judeţean va fi dominat de reprezentanţii Uniunii care au câştigat 18 mandate. Partidul Civic Maghiar a reuşit să obţină zece mandate, în vreme ce doar un partid românesc va avea reprezentanţi în forul judeţean. Este vorba de PSD care a câştigat două locuri în Consiliul Judeţean Harghita.

ROMPRES


Taguri: , , , , , ,


Topicuri Asemanatoare

Lasa si tu un comentariuEntries RSS Comments RSS Log in